Yaponları bütün dünyada hər kəs ən uzunömürlü xalq kimi tanıyır. Onların uzun ömürlü olmasını çoxları dəniz məhsullarına üstünlük vermələri ilə izah edir. Lakin yeganə səbəb bu, deyil.
İctimaifikir.az xəbər verir ki, yaponların kökəlməsinin birinci və əsas səbəbi çörəkdən imtina etməsidir. Bu yazıda oxucuları yaponların qida rasionu ilə tanış edirik:
1. Yaponlar yeməklərin hazırlanmasında düyü, meyvə və yaşıl çay, balıq, dəniz yosunları, soya və yaşıl çay istifadə edirlər. Onların qida rasionunda yüksək kalorili, yağlı və zərərli məhsullar demək olar ki, yoxdur. Yaponlar dəniz məhsulları ilə yanaşı çoxlu kale, brüssel kələmi və brokkoli istifadə edirlər.
Tipik nahara bunlar daxildir: böyük miqdarda qızardılmış balıq, bir kasa düyü, bişmiş tərəvəz, miso supu və yaşıl çay. Desert əvəzinə doğranmış meyvə ilə kifayətlənirlər. Gündəlik balıq istifadəsi orqanizmi omeqa-3 yağları ilə, həmçinin dərini cavan saxlayan faydalı yağ turşularıyla təmin edir.
2. Yaponiyada demək olar ki, bütün yeməklər hazırlanma metodu sayəsində asanlıqla həzm olunur. Yaponlar öz yeməklərini ya qrildə, ya da kəskin hərəkətlərlə xüsusi tavada bişirirlər. Aşpazlar yeməklərin hazırlanmasında faydalı bitki yağları, mövsümi tərəvəzlər və yüngül bulyonlar istifadə edirlər. Belə yeməklərdən sonra mədədə heç bir narahatlıq və ağırlıq müşahidə olunmur. Ən əsası isə əlavə yemək istəyi olmur.
3. Yaponlar yemək hazırlanmasında ancaq təzə məhsullardan istifadə edir. Bəzi məhsullarınsa saxlama müddəti sutka ilə deyil, saatladır.
4. Yaponiya mədəniyyətində yeməklər kiçik porsiyalarla nəzərdə tutulur. Yemək qəbulu yaponlarda "mərasim ritualı"dır, hər tikə yemək diqqətlə çeynəninməlidir. Yemək qablarının da çox kiçik ölçüsü olur, onlar desert boşqablarını xatırladır. Bundan başqa yeməklərin verilməsində yaponların öz tələbləri var.
Yeməklər təzə olmalıdır.
Yemək yalnız yüngülcə bəzədilməlidir.
Yeməklərin bəzədilməsi zamanı təbii gözəlliyini vurğulamaq lazımdır.
Yemək boşqabda qalmamalıdır, hər bir yeməyin öz ayrıca qabları olmalıdır.
Yeməklər heç vaxt böyük porsiyalarla verilməməlidir.
Boşqab yeməklə tam dolu olmamalıdır.
5. Düyü yaponlarda çörəyi əvəz edir. Lakin düyü xüsusi texnologiya ilə bişirilir, buna görə də kökəlməyə qoymur. Yaponların arıq qalmasının bir səbəbi də budur. Qərb və Amerika ölkələrində isə un məhsullarından geniş istifadə edildiyi üçün bu, piylənməyə səbəb olur. .
6. Yaponlar səhər yeməyini müqəddəs ayinlər hesab edir və onu heç vaxt buraxmırlar. Səhər yeməyi həcminə görə Yaponiyada qidaların bol olduğu ən bol yemək saatı hesab olunur. Səhər yeməyinə tofu, yaşıl soğan, yaşıl çay, yosunlar, suda bişmiş düyü, yumurta omleti, tikə balıq daxil edilir.
7. Yaponiyada desert olaraq şirniyyat demək olar ki, verilmir. Bu, nadir hallarda və çox kiçik porsiyalarla olur.
8. Ağır pəhrizlərlə özünü taqətdən salan avropalılarla müqayisədə, yaponlar öz yeməklərini müxtəlifləşdirməyə çalışırlar. Amma son vaxtlar fast-fud yaranması səbəbindən yapon gəncləri də piylənməyə məruz qalıb.
9. Bütün yaponlar sağlam həyat tərzi sürməyə çalışırlar. Əzələlər üçün gündəlik gimnastika icbaridir. Yaponiyada çoxları maşından imtina edir və əvəzində velosiped sürürlər. (publika.az)